Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.05.22.

A Beruházás gyorstájékoztató ezentúl korábban jelenik meg

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Beruházás című gyorstájékoztatója 2024. I. negyedév vonatkozási időszaktól kezdődően az eddig megszokotthoz képest nyolc nappal korábban jelenik meg. A Hivatal egyik fő célkitűzése az adatközlések gyorsítása, a piacra kerülési idő csökkentése, ezáltal az időszerűség javítása.

A naprakész, tényeken alapuló gazdasági adatok nélkülözhetetlenek a politikai, üzleti és tudományos célú adatfelhasználók, valamint a média számára. Az elmúlt évek gazdasági, pénzügyi és technológiai fejleményei egyre fontosabbá tették, hogy a gazdasági mutatók a lehető legkorábbi időpontban rendelkezésre álljanak. A Központi Statisztikai Hivatal a kor kihívásaihoz igazodva folyamatos innovációval a felhasználói igények minél szélesebb körű kielégítésére törekszik.

A KSH 2024. I. negyedév vonatkozási időszaktól a beruházásstatisztika fő mutatóit (volumenindex, szezonálisan kiigazított volumenindex) a korábbi gyakorlathoz képest előrehozott időpontban, a tárgyidőszakot követő 60. nap helyett t+52 napra, egyszerűsített gyorstájékoztatóban publikálja.

A részletes, negyedéves beruházásstatisztikai adatok változatlanul t+60 napos határidővel jelennek meg a STADAT-táblákban és a Tájékoztatási Adatbázisban.

A közzétételi és revíziós naptárban már megtalálhatók az összevont gyorstájékoztatók éves megjelenési időpontjai. Az új gyorstájékoztató első közzétételére 2024. május 23-án 8:30-kor kerül sor. A KSH bízik abban, hogy az adatközlés megújult formája felhasználóink elégedettségére szolgál majd.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu