Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.06.03.

Újabb szakmai egyeztetés a KSH és a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete között

Kiemelt cél továbbra is az adatszolgáltatói terhek csökkentése

Másodjára ültek össze szakmai egyeztetésre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) képviselői. A tárgyalás során a felek megvitatták az előző egyeztetés óta elért eredményeket, felvázolták a további terveket és teendőket, valamint megegyeztek a két szervezet közötti együttműködés folytatásában a statisztikai adatszolgáltatás pontosságának, folytonosságának és a válaszadói terhek csökkentésének érdekében.

A Központi Statisztikai Hivatal kiemelten fontosnak tartja az adatszolgáltatásban érintett felek képviselőivel való együttműködést, az érdekek és elvárások egyeztetését, az adatszolgáltatások ésszerű és szakmailag elfogadható egyszerűsítését, az adatszolgáltatói terhek csökkentését. Emiatt idén januárban a KSH együttműködést kezdeményezett a könyvelők szakmai érdekképviseleteivel, köztük a Magyar Könyvelők Országos Egyesületével.

A találkozón a Hivatal hangsúlyozta, hogy a KSH kiemelt, stratégiai célja az adminisztratív terhek csökkentése, melyet egyrészt új, alternatív adatforrások bevonásával, másrészt a folyamatok egyszerűsítésével, harmadrészt pedig a könyvelők és a könyvvizsgálók szakmai szervezeteivel történő együttműködéssel kíván megvalósítani a Hivatal. A KSH elnökhelyettese beszámolt az elmúlt időszakban megtett lépésekről és a bíztató eredményekről, majd bemutatta a Hivatal további terveit az adatszolgáltatói terhek csökkentésére és a kérdőívkitöltés korszerűsítésére. Mint elmondta, az öt fő alatti szervezetek éves teljesítménystatisztikai adatgyűjtését, a kereskedelmi szálláshelyek által kitöltött statisztikai adatgyűjtést, illetve az éves munkaügyi statisztikai jelentést megszüntette a KSH. Ezen túlmenően a 2025. év folyamán készül a Hivatal a termékkülkereskedelmi statisztikai adatgyűjtés kevesebb adatszolgáltató bevonásával történő végrehajtására. Továbbá áttekinti az összes adatgyűjtését, figyelembe véve az adatok hasznosulását és a generált adatszolgáltatói terhet, és elvégzi az indokolt és szakmailag elfogadható egyszerűsítéseket a jövő évi adatfelvételi terv előkészítésekor.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete üdvözölte, hogy több korábbi kérésük esetében is előrelépést tapasztaltak, és bizakodóan nyilatkozott a KSH további terveit illetően, majd megvitatásra és megfontolásra a jelenlevők elé tárta a képviselt könyvelők által aktuálisan jelzett észrevételeket.

Az esemény konklúziójaként a két szervezet képviselői megerősítették az együttműködés és párbeszéd fenntartása melletti elköteleződésüket.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu