Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.06.11.

Megjelent a KSH éves összefoglaló kiadványsorozatának idei kötete, a Magyarország, 2023

Immár 30 éve jelenteti meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves összefoglaló kiadványát, a Magyarországot. A könyvsorozat korábbi darabjaihoz hasonlóan a kiadvány idén is számba veszi hazánk legfontosabb gazdasági, társadalmi és környezeti mutatóit, de kitekintést nyújt a nemzetközi folyamatokra is. A kötet a KSH kiadványtárából megrendelhető.

Megjelent a Magyarország, 2023 című kiadvány, a KSH évente közzétett kiadványsorozatának 30. darabja. A kötet áttekintést nyújt a hazai makrogazdasági környezetről, a magyar gazdaság ágazatonkénti teljesítményéről, bemutatja társadalmunk legfontosabb jellemzőit – köztük a munkaerőpiaci viszonyokat, a demográfiai helyzetet, a lakosság életkörülményeit –, továbbá a digitalizáció, a környezet és az energiagazdálkodás legfontosabb mutatóit. A kiadvány elsősorban a 2023-as hazai adatokra és folyamatokra koncentrál, de a közelmúlt releváns tendenciáit is bemutatja, illetve a nemzetközi kontextusra is kitér.

A kötet hét fejezetben, több mint kétszáz oldalon, mintegy 160 szemléletes ábrával és grafikonnal illusztrálva mutatja be hazánk legfontosabb gazdasági és társadalmi jellemzőit és a közelmúlt változásai alapján kirajzolódó trendeket. Kiderül például, hogy a foglalkoztatási arány a munkaerő-felmérések 1992-es elindulása óta tapasztalt legmagasabb értékre, 74,8 százalékra nőtt 2023-ban, 4,4 százalékponttal meghaladva az uniós átlagot. Jelentősen javult a termék-külkereskedelmi egyenleg is: a 2022-es deficit után 2023-ban 9,2 milliárd eurós aktívum keletkezett, ami az euróban közölt adatokat tartalmazó idősor 1999-es kezdete óta a második legmagasabb érték.

A Magyarország, 2023 című kötet a KSH kiadványtárából megrendelhető.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu