Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.06.19.

Tévesen, az olvasókat félretájékoztatva magyarázza a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal adatait

A KSH válasza az „Ultragáz” című cikkre

A KSH adataira hivatkozva tévesen magyarázza a Népszava június 19-én megjelent cikkében a földgáz árát, valamint a hátterét. A megállapítás téves, sérti és aláássa a hivatalos statisztikába vetett bizalmat.

A KSH a földgáz külkereskedelmi árának és árindexének kalkulációját az adatszolgáltatók információi alapján végzi el. Az adatszolgáltatók által jelentett mennyiségek validálása az FGSZ adatai alapján, az elemzések során használt egységár meghatározása pedig a KSH által gyűjtött importált gáz halmazállapotú természetes gáz havi beérkezett értékének és mennyiségének hányadosaként történik. A földgáz importárainak a világpiaci trendekhez való illeszkedését az irányadó holland gáztőzsde jegyzésárai fényében érdemes értékelni.

A havi aktuális földgáz világpiaci árak (TTF-árak)1 meghatározásához a tőzsde napi záró árainak átlagát indokolt felhasználni, tekintettel arra, hogy mind a havi nyitó, mind a havi záró árak alkalmazása torzítaná az összehasonlítást. Természetesen az átlagos ár alkalmazásának is vannak korlátai – egyetlen mutatóba sűríti a napi árak volatilitását –, azonban havi bázison még így is pontosabb összehasonlítási lehetőséget biztosít a nyitó, a záró, a minimális vagy a maximális ár alkalmazásánál.

Az összehasonlítás időbeliségét tekintve kijelenthető, hogy az importált gáz ára rendszerint 2 hónapos késéssel követte a TTF árait. Ez alapján megállapítható, hogy 2023-ban a holland tőzsdei átlagárhoz viszonyítva 4,6 %-kal kedvezőbb áron importáltuk a földgázt Magyarország területére. Az idei évben pedig átlagosan 13,1%-kal kedvezőbb áron érkezett Oroszországból földgáz Magyarország területére.

További információk Az import földgázárakról tényszerűen című publikációban érhetők el, amely a Statisztikai Szemle c. folyóirat 2022. októberi kiadásában jelent meg.

A KSH kéri a Népszava szerkesztőségét a tényszerű, valóságon alapuló adatközlésre, továbbá arra, hogy az olvasók megfelelő és hiteles tájékoztatása érdekében a fent említett cikket szíveskedjenek módosítani a KSH által küldött információk szerint.

Együttműködésüket köszönjük!

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu