Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.07.01.

A KSH vezeti az Európai Unió Tanácsának statisztikai munkacsoportját

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége keretében 2024. július 1-től fél éven át a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vezeti a Tanács statisztikai munkacsoportját. Ez idő alatt a KSH kiemelt hangsúlyt helyez az Európai Statisztikai Rendszer (ESR) erősítésére, a modernizációs folyamatok támogatására, a tagországok és partnereik közötti együttműködésre, a digitális technológiák alkalmazásának előmozdítására, valamint a felmerülő krízishelyzetek stratégiai kezelésére.

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége 2024. július 1-jétől december 31-ig tart. Ennek keretében a KSH – az Európai Statisztikai Rendszer tagjaként – a Tanács statisztikai munkacsoportját vezeti fél évig. A soros elnökségek folytonosságát és egységességét kifejező statisztikai stafétabotot 2024. június 25-én vette át Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke Marie Vandresse-től, az előző félév elnökségét levezénylő belga statisztikai hivatal főigazgatójától.

Összesen öt munkacsoportülés vár ránk, amelyeknek levezetése a KSH munkatársainak feladata lesz. Az ülések színteret adnak a strukturált vitának és a nemzeti érdekek ütköztetésének, mindezek koordinálásáért pedig mostantól a magyar elnökség felel, együttműködés felé terelve a tagállamokat. A jogalkotás előremozdítása érdekében további feladatunk az Európai Parlamenttel való megegyezés lesz, az intézményközi tárgyalások során huszonhét tagállamot képviselve kell kompromisszumot kialakítanunk.

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége alkalmából a KSH egy új aloldalt indított, ahol az elnökségi programon és a jogalkotási dossziékon túl, folyamatosan frissülő hírekkel és beszámolókkal tájékoztatja a nyilvánosságot az elnökségi tevékenységéről.
https://eu2024.ksh.hu/hu

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu