Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóközlemények, tájékoztatók, 2012.02.29.

A magyar statisztika nemzetközi elismerése: Vukovich Gabriellát, a KSH elnökét az ENSZ Statisztikai Bizottsága két évre elnökévé választotta

 

Az ENSZ Statisztikai Bizottsága – 2012. február 28-án, New Yorkban kezdődött éves ülésén, Katherine K. Wallman, az Egyesült Államok Elnöki Hivatala főstatisztikusának javaslata alapján – Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét két évre elnökévé választotta.

 

Az ENSZ Statisztikai Bizottsága a világszervezet Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) egyik funkcionális testülete. A Statisztikai Bizottságot irányító ötfős Büró tagsága: elnök, három alelnök és egy jelentéstevő.
Nemzetközi statisztikai tevékenységek terén a Bizottság a legfelsőbb döntéshozó szerv. Az egységes statisztikai módszerek, fogalmak kialakításában és fejlesztésében feladata, hogy elősegítse ezek nemzetközi szinten történő érvényesítését és használatát. A Statisztikai Bizottság felügyeli a világszervezet statisztikai részlegének (United Nations Statistics Division – UNSD) munkáját. A nemzetközi összehasonlítást elősegítő szakmai és módszertani harmonizáción túl különös figyelmet fordít a kevésbé fejlett országok statisztikai tevékenységének fejlesztésére, az ezzel kapcsolatos nemzetközi segítségnyújtásra. Emellett fontos szerepe van a különböző nemzetközi szervezetek statisztikai tevékenységének összehangolásában is.

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu