Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóközlemények, tájékoztatók, 2012.06.27.

A NFM közigazgatási államtitkárát, Vízkelety Mariannt kérte fel a miniszterelnök arra, hogy a KSH elnökhelyetteseként készítse elő az új európai normáknak megfelelő KSH-törvény kidolgozását.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közigazgatási államtitkárát, Vízkelety Mariannt kérte fel a miniszterelnök arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyetteseként készítse elő az új európai normáknak megfelelő KSH-törvény kidolgozását. Az Európai Statisztikai Rendszer működésének alapelveit tartalmazó gyakorlati kódexet a közelmúltban módosította az Európai Statisztikai Rendszer Bizottsága, az Európai Bizottság pedig áprilisban javaslatot nyújtott be a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek az európai statisztika működését szabályozó 223/2009. EK rendelet módosításáról.

 

Mindkét szabályrendszer megkívánja a tagországok nemzeti statisztikai hivatali szakmai és intézményi függetlenségének megerősítését a közvélemény és a piacok európai statisztikákba vetett bizalmának fokozása érdekében.

 

Az új európai szabályok szerint biztosítani kell a nemzeti statisztikai hivataloknak a hivatalos statisztikát érintő országon belüli koordináló szerepét, továbbá a különböző adminisztratív vagy hatósági nyilvántartások statisztikai célra történő felhasználásának általánossá tételét.

 

A Kormány ezeket az új uniós követelményeket a hazai jogrendszerben is érvényesíteni kívánja a KSH függetlenségét megerősítő törvény útján. A jelenleg hatályos szabályozás a KSH szakmai függetlenségét írja elő, amely a gyakorlatban eddig is megvalósult. Az új európai követelmények azonban a nemzeti statisztikai hivatalok számára a korábbiaknál több jogosítványt biztosító szabályozást igényelnek.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu