Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóközlemények, tájékoztatók, 2012.11.06.

Sajtóközlemény

Számvevők és statisztikusok együttműködése

 

Együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2012. november 6-án. A lépéssel a két, független, szilárd szakmai alapon álló intézmény lépett stratégiai partnerségre. A megállapodás egyaránt kiterjed az oktatásra, a képzésre, a tudományos kutatásra és a szakértői tevékenységre. A dokumentumot Dr. Vukovich Gabriella a KSH - és Domokos László az ÁSZ elnöke írták alá.

 

Az Állami Számvevőszék és a Központi Statisztikai Hivatal eddig is szorosan együttműködött, a felek azonban mostantól összehangoltabban támogatják az Országgyűlés munkáját, a „jó kormányzás” megteremtését. Ennek értelmében hatékonyabb formában történik az ellenőrzési témajavaslatok, előtanulmányok statisztikai adatigényének felmérése, egyeztetése.

 

Az ÁSZ kiemelt, törvényileg meghatározott feladata a költségvetési törvényjavaslat véleményezése. A megállapodás értelmében KSH olyan adatokkal, adatbázisokkal segíti a számvevők munkáját, amelyek hozzájárulnak a költségvetési törvényjavaslat véleményezéséhez. Az együttműködés értelmében a Számvevőszék bevonja a KSH szakértőit a költségvetési törvényjavaslat alapjául szolgáló tanulmányok, számítások helytállóságának megítélésébe, továbbá az adatgyűjtési technikák véleményezésébe.

 

A megállapodás lehetőséget ad közös munkacsoportok kialakítására is. Ez hozzájárulhat a kormányzati szektor hiányáról és adósságáról készülő jelentés (EDP-jelentés) költségvetési elemeinek megítéléséhez, illetve az ÁSZ munkatársainak felkészüléséhez a költségvetés Eurostat-szabványok szerinti, eredményszemléletű ellenőrzésére. A tervek szerint a KSH módszertani támogatást nyújt az ÁSZ éves oktatási feladatainak teljesítéséhez, míg a Számvevőszék szakértői előadókként részt vehetnek a KSH Iskola elnevezéssel szervezett tanfolyamokon.

 

A megállapodás nem csupán a kutatási eredményekről, jelentésekről folytatott információcserére, a szakmai-tudományos rendezvények közös kezdeményezésére és szervezésére terjed ki, hanem a tudományos eredmények publikálására is. A két intézmény munkatársai egymás szakfolyóirataiban – vagyis a Pénzügyi Szemle, illetve a Statisztikai Szemle hasábjain – mutathatják be kutatási eredményeiket, elemzéseiket. Emellett az Állami Számvevőszék tudományos portálja, a Pénzügyi Szemle Online is lehetőséget biztosít a KSH szakmai véleményének ismertetésére.

 

Budapest, 2012. november 6.

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu