Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóközlemények, tájékoztatók, 2013.02.25.

Az Európai Statisztikai Rendszer tagjainak közleménye a görög nemzeti statisztikai hivatallal (ELSTAT) kapcsolatos jelenlegi fejleményekről

 

Mi, az aláírók, akik az Európai Statisztikai Rendszer Bizottságának tagjaiként együttesen felelősek vagyunk az Európai Statisztika irányításáért, hogy annak előállítása megfeleljen az Európai Unió legmagasabb hivatalos standardjainak, mélységes aggodalmunkat kívánjuk kifejezni a görög nemzeti statisztikai hivatalt (ELSTAT) érintő jelenlegi fejleményekkel kapcsolatban, amelyek nemcsak az ország hivatalos statisztikájának integritását, hanem a teljes Európai Statisztikai Rendszer működését is befolyásolhatják.

 

A nemzeti igazságszolgáltatási rendszerek függetlenségét teljes mértékben tiszteletben tartjuk, és tartózkodunk a folyamatban lévő jogi ügyek kommentálásától. Aggódunk azonban amiatt, hogy a görög nemzeti statisztikai hivatal (ELSTAT) elnöke elleni jogi intézkedéseket érintő politikai viták és az adatok érvényességének megkérdőjelezése, úgy tűnik, figyelmen kívül hagyják a közösen elfogadott európai eljárásokat. Az említett adatok ugyanis ismételten átmentek az Eurostat által alkalmazott szigorú minőségellenőrzéseken, így biztosítva az európai jogszabályoknak való teljes megfelelésüket.

 

Az Európai Statisztikai Rendszer (Eurostat és az EU/EFTA tagállamok nemzeti statisztikai intézményei) fő feladata és célja a közös szabályokon és standardokon alapuló európai statisztikák előállítása. Különösen a nagy politikai jelentőségű statisztikák, mint például a közösségi pénzügyi statisztika (beleértve az államháztartási hiánnyal és az államadóssággal kapcsolatos adatokat), nagyon precíz előírások szerint készülnek, szigorú európai jogszabályi keretek között, alávetve azokat egy speciális vizsgálati eljárásnak. Annak érdekében, hogy elérjük a közösségi pénzügyi adatok maximális összehasonlíthatóságát az EU-ban, az adatokat szigorú vizsgálatnak vetik alá az Eurostat végső jóváhagyása előtt.

 

Az Európai Statisztika Gyakorlati Kódexe kiköti továbbá az európai statisztika hitelességének biztosítását azáltal, hogy a statisztikai hatóságok szakmailag függetlenek más szakpolitikától, szabályozó vagy közigazgatási intézményektől és testületektől, éppúgy, mint a magánszektor szereplőitől.

 

Bíztató, hogy Görögországban az elmúlt években számos fontos lépés történt a hivatalos adatok hitelességének erősítésére, mint például az új statisztikai törvény elfogadása, amely az ELSTAT-ot független statisztikai intézményként jelöli meg, vagy a görög kormány által aláírt „Kötelezettségvállalás az európai statisztikába vetett bizalomért” dokumentum és ennek a görög parlament általi azt követő jóváhagyása. Bízunk benne, hogy a görög hivatalos szervek minden szükséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék az ELSTAT, a vezetősége és a munkatársai függetlenségét a politikai és egyéb beavatkozástól, és támogatják az ELSTAT-ot annak biztosításában, hogy Görögországban a statisztikát az Európai Statisztika Gyakorlati Kódexének elveivel összhangban állítsák elő.

 

Az Európai Statisztikai Rendszer a továbbiakban is folyamatosan figyelemmel kíséri a görög statisztikai rendszer fejleményeit.

Az Eurostat főigazgatója és az Európai Unió és az EFTA Nemzeti Statisztikai Intézményeinek elnökei/főigazgatói