Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóközlemények, tájékoztatók, 2013.03.01.

Ismét a KSH elnökét választották az ENSZ Statisztikai Bizottságának elnökévé. Az ENSZ Statisztikai Bizottságának 44. ülésén, 2013. február 26-án ismét a Bizottság elnökévé választották dr. Vukovich Gabriellát, a KSH elnökét.

 

A tavalyi, 43. ülésén történt megválasztását követően a norvég delegáció vezetőjének jelölése alapján a Bizottság tagjai idén másodszor is egyhangúlag elnökévé választotta dr. Vukovich Gabriellát.

Nemzetközi statisztikai tevékenységek terén a Bizottság a legfelsőbb döntéshozó szerv. Az ENSZ Statisztikai Bizottságának célja és feladata a statisztikai alapelvek, eljárások, módszerek világszintű összehangolása, nemzetközi sztenderdek kialakítása és azok alkalmazásának elősegítése. Az ENSZ Statisztikai Bizottsága ajánlások és irányelvek kidolgozásával segíti elő az adatok nemzetközi összehasonlíthatóságát. Emellett feladata a statisztikai rendszerek fejlesztésének elősegítése az ENSZ tagállamokban, elsősorban a kevésbé fejlett országokban. A Bizottság ezen túlmenően különös figyelmet fordít a kevésbé fejlett országok statisztikai tevékenységének fejlesztésére, az ezzel kapcsolatos nemzetközi segítségnyújtásra. Emellett fontos szerepe van a különböző nemzetközi szervezetek statisztikai tevékenységének összehangolásában is.

A Bizottság idei, 44. ülésén az egyes szakstatisztikai területeket érintő előterjesztések és jelentések mellett a hivatalos statisztikai szolgálatok működésének alapelvei, a statisztikai hivatalok függetlenségének, az objektív, pártatlan és szakszerű működést szolgáló etikai normák és alapelvek is szerepelnek a napirenden.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu