Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóközlemények, tájékoztatók, 2013.07.15.

Üzembe helyezés, karbantartás, javítás és bérbeadás TESZOR’08 termékcsoportokkal történő leírása

 

Az Eurostat által 2012-ben indított Task Force elkészítette a termékek üzembe helyezéséről, karbantartásáról, javításáról és bérbeadásáról szóló fordítókulcsokat. A Task Force tagja volt – az Eurostaton kívül – Ausztria, Franciaország, Hollandia és Svájc. Minden tagországnak lehetősége volt a fordítókulcsok véleményezésére a véglegesítés előtt.

 

A fordítókulcsok nem kapcsolódnak jogszabályhoz, következésképpen kötelező jogi erejük nincs. Elkészítésük célja az volt, hogy segítse a statisztikusok és más felhasználók munkáját az üzembe helyezés, karbantartás, javítás és bérbeadás egységes értelmezésében és a statisztikai egységek besorolásában. A fordítókulcsok egyúttal kiegészítik a TESZOR tartalmi meghatározásait a 33, 41, 42, 43, 45, 77 és 95 ágazatokban.

 

Az elkészült fordítókulcsok a TESZOR’08 osztályozáson alapulnak, mégpedig az előállított termékekhez rendelik hozzá az üzembe helyezés illetve javítás megfelelő TESZOR kódját, amennyiben az adott termék üzembe helyezése vagy javítása előfordul illetve jellemző. Ebből következik, hogy csak az ipari és kiadói termékeket, valamint a művészeti alkotásokat és múzeumi gyűjteményeket tartalmazza.

 

Külön fordítókulcs készült a termékek bérbeadására vonatkozóan. A termékek köre itt szélesebb, mert az állatok, ipari gépek, berendezések, háztartási cikkek, épületek és kiadói termékek bérbeadása egyaránt megtalálható benne.

 

A fordítókulcsok csak elektronikus formában készültek el. A változásokat követve évente aktualizáljuk, az újabb előforduló tevékenységekkel/termékekkel majd kiegészítjük a fordítókulcsokat.

 

TESZOR oldal

 

Módszertani főosztály

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu