Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóközlemények, tájékoztatók, 2014.05.19.

Közlemény a szolgáltatás-külkereskedelmi adatok módszertani változásáról

 

Tisztelt Felhasználóink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a fizetésimérleg-statisztika részét képező szolgáltatás-külkereskedelmi adatainkat 2014-től – a nemzetközi (Eurostat, ECB) adatigények teljesítése érdekében a korábbihoz képest jelentős módszertani változásokat tartalmazó – új fizetésimérleg-kézikönyv (BPM6) szerint állítjuk össze.

 

Jelentősebb változás, hogy a szolgáltatás-külkereskedelmi forgalom kibővül a feldolgozási ügyletek szolgáltatási díjával, valamint a javítási szolgáltatások értékével, míg a reexport a továbbiakban nem minősül szolgáltatásnak, hanem a nemzeti számlák és a fizetési mérleg árusora tartalmazza majd a tranzakciók értékét. Ezen kívül a szolgáltatások részletezettsége, valamint több szolgáltatásfajta adattartalma is változik.

 

A módszertani változással összefüggésben adatainkat a következőképpen tesszük közzé:

  • 2014 I. negyedévétől kezdődően az új módszertan szerinti adatainkat – az összehasonlíthatóság érdekében – a bázisidőszaki, 2013. évi adatokkal együtt;
  • az új módszertan szerint összeállított hosszú idősoros adatokat (2008-ig visszamenőleg) a 2014. I. féléves adatokkal együtt.

 

A korábbi módszertan szerint összeállított tábláink (STADAT és tájékoztatási adatbázis) a 2013-as tárgyidőszakig honlapunkon továbbra is elérhetőek.

 

A Szolgáltatások külkereskedelmi forgalma című statisztikai tükrünket – a hozzá kapcsolódó táblákkal együtt – változatlan, a közzétételi naptárunkban meghirdetett időpontokban jelentetjük meg:

 

Tárgyidőszak Közzététel
2014. I. negyedév 23. hét, legkésőbb: június 6.
2014. I. félév 36. hét, legkésőbb: szeptember 5.
2014. I–III. negyedév   49. hét, legkésőbb: december 5.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu