Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóközlemények, tájékoztatók, 2014.06.16.

Vukovich Gabriella az ENSZ Statisztikai Bizottságának ügyvezető elnöke

 

Az ENSZ Statisztikai Bizottságának vezető testülete egyhangúlag dr. Vukovich Gabriella címzetes egyetemi tanárt, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét választotta a Bizottság ügyvezető elnökévé a 45. ülésszak végéig, 2015 márciusáig.

A Bizottság 2014 elején megválasztott angol elnöke nyugdíjba vonulása miatt lemondott tisztségéről. Az ENSZ eljárásrendje szerint lefolytatott választás során döntött úgy a vezető testület, hogy Vukovich Gabriellát kérik fel az ügyvezető elnöki tisztség betöltésére, indokolásukban rámutatva, hogy kétéves bizottsági elnöki mandátuma során végzett tevékenysége alapján őt találják a tisztségre legalkalmasabbnak.

A KSH elnöke 2012 és 2014 márciusa között töltötte be az ENSZ Statisztikai Bizottságának elnöki tisztét. Emlékezetes, hogy az ENSZ Közgyűlése 2014 januárjában Magyarország előterjesztése nyomán, Vukovich Gabriella Statisztikai Bizottsági elnöki tevékenységének eredményeként fogadta el a hivatalos statisztikai alapelveit tartalmazó dokumentumot, amely először emelte a globális politikai elkötelezettség szintjére a hivatalos statisztika függetlenségének, objektivitásának, átláthatóságának, a statisztikai célra gyűjtött egyedi adatok fokozott védelmének követelményeit.

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu