Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóközlemények, tájékoztatók, 2014.09.05.

Az ENSZ főtitkárának kezdeményezése:
az adatforradalom a fenntartható fejlődés szolgálatában

 

A fenntartható fejlődés szolgálatába kívánja állítani a napjainkban zajló adatforradalmat az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, Ban Ki-moon, aki 2014. augusztus 29-én független szakértőkből álló tanácsadó testület létrehozását jelentette be. A tudósokból és független szakértőkből álló testületbe meghívta dr. Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét is.

 

A szakértők feladata, hogy javaslatokat tegyenek a főtitkár számára a fejlődés szolgálatában álló adatrendszerek hiányosságainak felszámolására és a tagországok statisztikai képességeinek javítására.

 

A csoport munkájától azt is várja az ENSZ-főtitkár, hogy felmérje és értékelje azt, hogy az innováció, a technikai fejlődés lehetőségeinek kihasználása, az állami és a piaci szférában megjelenő új adatrendszerek felhasználása miként támogathatja és egészítheti ki a hivatalos statisztikai szolgálatok tevékenységét.

 

„Az adatforradalom hathatós eszközöket adott a világ számára ahhoz, hogy egy fenntarthatóbb jövőbe tartsunk” – mondta az ENSZ főtitkára a kezdeményezésről. „A csoport ajánlásai jelentősen hozzájárulnak majd a 2015 utáni korszakra vonatkozó, átfogó és megvalósítható elképzeléseink körvonalazásához.” A világszervezet főtitkára vezetésével a testület tevékenysége ugyanis támogatja a 2015 utáni időszakra vonatkozó fejlődés irányvonalának kidolgozását.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu