Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóközlemények, tájékoztatók, 2014.11.26.

Megjelent „A háztartások életszínvonala” című kötet

 

A Központi Statisztikai Hivatal a mai napon közzétette A háztartások életszínvonala című kiadványát, amely négy fejezetben mutatja be a háztartások jövedelmének és fogyasztásának alakulását, a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés indikátorait, valamint az élettel és az anyagi helyzettel való elégedettség összefüggéseit a legfontosabb demográfiai jellemzőkkel és a jövedelmi helyzettel.

 

A kiadvány a korábban külön-külön megjelent három kiadvány összevonása és azok tartalmának bővítése révén állt elő. Az összefüggő témakörök egy kiadványba integrálásának célja, hogy a lakosság, illetve a háztartások életszínvonalának legfontosabb jellemzőiről átfogó képet mutassunk a felhasználóknak.

 

A szegénységre vonatkozó hivatalos (Laeken-i) indikátorokat a jövedelmekre és az életkörülményekre vonatkozó európai uniós program (EU-SILC) keretében, a Háztartási Költségvetési és Életkörülmények Adatfelvétel alapján állítja elő a Központi Statisztikai Hivatal az unió valamennyi országára kiterjedő egységes módszertan alapján. A 2013-as évben felvett, 2012. évre vonatkozó adatokat a hivatal 2014. január 31-én küldte meg az Eurostat számára. A KSH az Eurostattal azonos időben, március 15-én jelentette meg honlapján a 2013. évben felvett adatokból származó, az Eurostat által is közzétett főbb indikátorokat.

 

A most megjelent kötet – az adatgyűjtés és az adatfeldolgozás kétéves modernizációs folyamatának köszönhetően – már a 2014 tavaszán felvett adatokat is tartalmazza, vagyis ugyanabban az évben tudjuk publikálni a legfrissebb adatokat, amelyik évben az adatgyűjtés történik, ily módon a hazai közvélemény mind az életszínvonal általános jellemzőit, mind a szegénységi mutatókat minden eddiginél korábban, a szokásos közzétételnél tíz hónappal előbb ismerheti meg.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu