Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóközlemények, tájékoztatók, 2014.12.08.

Megnyílt az Eurostat európai népszámlálási adatbázisa, a Census Hub

 

A 2011. évi népszámlálás részletes eredményeinek nemzetközi összehasonlítására ad lehetőséget az Eurostat és az európai országok népszámlálási hivatalai által létrehozott adatbázis, a Census Hub. Az adatbázisban a népesség, a háztartások és a családok, valamint a lakások 37 jellemző mentén vizsgálhatók, többnyire régió és megye mélységben, de a legfontosabb adatok településenként is megtalálhatók. A lekérdezéseket a felhasználók saját érdeklődésüknek megfelelően állíthatják össze, a többdimenziós adatállományok a jellemzők sokféle csoportosítására adnak lehetőséget.

 

Az innovatív tájékoztatási technológia lehetővé teszi, hogy az Eurostat honlapján található lekérdező felületen összeállított kereszttáblás adatkérésekre azonnal válasz érkezzen 32 európai ország adatbázisaiból.

 

A 2011. évi európai népszámlálások azonos tematikán alapultak, ami biztosítja az eredmények összehasonlíthatóságát. A különböző országok népszámlálási eredményeinek pontos értékelését módszertani és minőséginformációk segítik.

 

A KSH által több módon (táblázatos formában, a Tájékoztatási adatbázisban, térképeken, kutatószobai mikroadat mintákban) elérhetővé tett népszámlálási adatkincs felhasználása a Census Hub révén újabb csatornával bővül, amely praktikus és egyszerű módon nyújt lehetőséget az európai népszámlálási eredmények megismerésére.

 

Az adatbázis elérhető:
http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-and-housing-census/census-data/2011-census

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu