Ugrás a tartalomhoz

Ünnepi konferencia

STATISZTIKA A MINDENNAPOKBAN – STATISZTIKA A MINDENNAPOKÉRT
címmel tartott konferenciát a KSH 2013. október 9-én.

 

A Statisztika Nemzetközi Éve, 2013 alkalmából STATISZTIKA A MINDENNAPOKBAN – STATISZTIKA A MINDENNAPOKÉRT október 9-én ünnepi konferenciát tartott a Központi Statisztikai Hivatal a budapesti Hotel Aquincumban. Az előadások témái a rendezvény címének megfelelően a hétköznapi élet jelenségeit járták körül. Kovács Benedek főtanácsos az alvásra fordított időmennyiséget elemezte az időmérleg-felvételeknek megfelelően. Havasi Éva, a KSH nyugdíjas főtanácsadója a szegényekként meghatározható három társadalmi csoport időgazdálkodását vizsgálta, részben az időmérleg, részben a háztartási költségvetési felvételek, részben pedig szociológiai terepmunka eredményei alapján. Melegh Attila a nemzetközi vándorlások megfigyelésének nehézségeit vázolta, utalva rá: a mozgásban lévő embereket helyhez kötötten kellene regisztrálni. Mivel a népszámlálások az egyetlen olyan alkalmat jelentik, amikor az ország teljes népessége kapcsolatba kerül a statisztikával, Kovács Marcell, a KSH osztályvezetője a legutóbbi cenzus során előforduló hétköznapi eseményekről beszélt, bőségesen idézve a derűsebb mozzanatokat. A délelőtti előadásokat pódiumbeszélgetés követte, résztvevői többek közt arról cseréltek eszmét, miként hozható közelebb a statisztika világa a hétköznapokhoz.
A rendezvény délutáni részének nyitányaként Vukovich Gabriella elnök, Fülöp Ágnes Könyvtár igazgató, Gervai Péter a Wikimédia elnöke, valamint Musza István , a SAS Institute Kft. (szponzor) ügyvezetője kiosztotta a Statisztika Nemzetközi Éve alkalmából az ez év tavaszán a Wikipédián meghirdetett statisztikai szócikkíró-verseny díjait. Ezt követően került sor a Soós Lőrinccel, a Magyar Statisztikai Társaság (MST) elnökével közösen a KSH és az MST által ugyancsak idén tavasszal meghirdetett statisztikai szellemi kvízjáték díjainak átadására.
A második ülésszak első előadásának vezérfonalául csaknem fél évszázados sláger szövegét választotta Boros Julianna vezető tanácsos. „Mi fáj? Gyere, mesélj” címmel a hallgatóság a 2009. évi Európai Lakossági Egészségfelmérés eredményeibe nyert bepillantást. A második előadásban Bóday Pál osztályvezető a fenntartható fejlődés fogalmának értelmezését, a hozzá tartozó csaknem másfél száz indikátor kialakításáról beszélt. Statisztika és vizualizáció címmel szemléltette az új lehetőségeket Szabó Miklós, a SAS Institute Kft. munkatársa. Az ülésszak ugyancsak pódiumbeszélgetéssel zárult, amelynek levezetője a délutáni ülésszak elnöke, Kmetty Zoltán, az MTA-ELTE Peripato kutatócsoport tagja volt.