Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia szócikkíró verseny – értékelés, eredmények

A Központi Statisztikai Hivatal, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár és a Wikimédia Magyarország Egyesület által a Statisztika Nemzetközi Éve, 2013 alkalmából versenyt hirdetett társadalomtudományi szócikkek írására. A Wikipédián május 1. és június 30. között lezajlott statisztikai szócikkíró versenyre harminchét új pályaművet és kilenc „tatarozott” szócikket neveztek be az indulók. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a KSH Könyvtár munkatársaiból álló, dr. Lakatos Miklós által vezetett szakmai zsűri a következő döntést hozta.

 

A verseny értékelése

Az elkészült pályaművek alapján indokoltnak látszott az eredetileg meghirdetett szekciók bizonyos fokú átalakítása, összevonása. A zsűri egy szekcióban értékelte a gazdasági és a területi statisztikai témakörben született szócikkeket, és összevonta a társadalomstatisztikai, a demográfiai és a statisztikatörténeti témákat is. A matematikai statisztikai szekció maradt a meghirdetett formában.

 

Általában pozitívan értékeltük, ha magyar nyelvű irodalom, hivatkozás is szerepelt a szócikkek végén. Az, hogy a különféle terminusok magyar megfelelői is korrektek, a hazai iskolák konvencióinak megfelelők legyenek, akkor is fontos, ha a szövegeket angolból ültetik át magyarra. A néhol előforduló fordítási és nyelvhelyességi hibák korrigálása javítaná a szócikkek értékét és forrásként való felhasználhatóságát.

 

A rendkívül bonyolult gazdaságstatisztikai témák alaposabb kidolgozásához a zsűri a szakirodalom mélyebb feltérképezését, a szakterületen fellelhető alapvető szakirodalmi alkotások (például a Köves–Párniczky- vagy a Hunyadi–Mundruczó–Vita-féle tankönyv) felhasználását és forrásként való feltüntetését javasolja. Igen hasznosak a megadott linkek, amelyeken elindulva az olvasó bővítheti ismereteit, és dicsérendők a matematikai háttér bemutatására tett kísérletek is. Az indexszámítás elméleti és gyakorlati problémáinak megértését esetenként könnyíthetné az egyes részek közötti arányok átgondolása.

 

A társadalomstatisztikai szekcióban elbírált szócikkek tematikája igen sokszínűnek bizonyult, és kitűnt a szerzők igyekezete a téma lelkiismeretes feldolgozására. Közös hiányosságként említhető ugyanakkor a hivatkozások egyoldalúsága; sok esetben a magyar szakirodalmi források feltáratlanok maradtak. Amennyiben a kevésbé kiérlelt szócikkek „hozzáadott értékét” növelni tudnák a szerzők, kitűnő esszékkel gyarapodna a Wikipédia.

 

A közérthetőség követelménye érdekében feltétlen szükséges a módszerek, mutatók szöveges megfogalmazása, de mások számára a pontos értelmezést a képletek jelentik, ezért pozitívan értékeltük, ha valahol mindkettő megvolt. Ugyanannak a statisztikai módszernek számos területen különböző alkalmazásai lehetnek. Ebből a szempontból a matematikai statisztikai szócikkek hiányosak, de a wikitechnika alkalmazása miatt optimisták lehetünk a további bővülést illetően.

 

A szócikkek jelen általános értékelése semmiképpen sem tekinthető kimerítő szakmai lektorálásnak. Az értékeléskor különösen nagy szerepet kapott a pályázók által a cikkírásba fektetett munka mennyisége, a téma iránti lelkes érdeklődés. A díjakat elsősorban biztatásnak szánjuk a további fejlesztésekre.

 

A díjak átadására a Központi Statisztikai Hivatal rendezésében október 9-én Statisztika a mindennapokban – statisztika a mindennapokért címmel Budapesten megtartott konferencián került sor. A nyeremények szekciónként azonosak voltak. Az I–II. helyezettek a SAS Institute Kft. jóvoltából informatikai eszközöket, a III. helyezettek a KSH és a Wikimédia Magyarország Egyesület által felajánlott ajándékcsomagot vehettek át. A KSH Könyvtár valamennyi díjazott számára egyéves ingyenes beiratkozást biztosít.

 

Az eseményen a díjazottak közül személyesen megjelent Hajdu Kálmán, Jávori István és Nagy Ákos.

 

A Wikipédia szócikkíró verseny nyertesei

1. szekció: Gazdaság- és területi statisztika

 • Az I. helyezést kapja: Hajdu Kálmán (1 TB-os külső merevlemez)
 • A II. helyezés nem kerül kiosztásra
 • A III helyezést kapja: Joó György (Ajándékcsomag)

 

2. szekció: Társadalomstatisztika, demográfia és statisztikatörténet

 • Az I. helyezés helyezés nem kerül kiosztásra
 • A II. helyezést kapja: Jávori István (500 KB-os külső merevlemez, SAS)
 • A III helyezést kapja: Nagy Ákos (Ajándékcsomag)
 • A III helyezést kapja: (Aaytrem) (Ajándékcsomag)

 

3. szekció: Matematikai statisztika

 • Az I. helyezést kapja: Szigethy László (1 TB-os külső merevlemez, SAS)
 • A II. helyezést kapja: (Etakacs) (500 KB-os külső merevlemez, SAS)
 • A III helyezést kapja: (OnceUpon) (Ajándékcsomag)
 • A III helyezést kapja: (Vombat) (Ajándékcsomag)

 

A verseny kiírói minden indulónak köszönik a részvételt, a nyerteseknek gratulálnak!