Ugrás a tartalomhoz

ÁROP-1.A.4 - Sajtómegjelenések, közlemények

2014. május 30.

„A Statisztikai Címregiszter adattisztítása, általános adat-előkészítő rendszer megtervezése” tárgyú, Európai Unió által finanszírozott projekt sikeres lezárása

 

A Központi Statisztikai Hivatal sikeresen lezárta az ÁROP-1.A.4-2012-2012-0003 azonosítási számú, „A Statisztikai Címregiszter adattisztítása, általános adat-előkészítő rendszer megtervezése” tárgyú, Európai Unió által finanszírozott projektjét.

 

A Központi Statisztikai Hivatal 2013. március 8-án az ÁROP-1.A.4-2012-2012-0003, európai uniós finanszírozású pályázat keretében „A Statisztikai Címregiszter adattisztítása, általános adat-előkészítő rendszer megtervezése” című pályázat megvalósítására 98.440.000 forint összegű támogatást nyert.

 

A pályázat hivatalos projektnyitó értekezletére 2013. április 15-én, a projektzáró értekezletre pedig 2014. május 6-án került sor. A projektzáró értekezleten a projektvezető beszámolt a projekt céljairól, a projekt lefolyásáról és az elért eredményekről.

 

A projekt főbb eredményei a következők:

 

  • A KSH szerverterem új mentőrendszerének beszerezése és üzembe helyezése. Az új mentőrendszer a gépteremtől fizikailag elkülönült telephelyen működik, jelentősen javítva ezzel az informatikai rendszer üzembiztonságát.
  • A KSH adminisztratív adatforrásainak, azok adatstruktúráinak felmérése, az adminisztratív adatokat statisztikai feldolgozásra alkalmassá tevő adat-előkészítő rendszer tervének elkészítése.
  • A 2011. évi népszámlálás címállományának kezdeti adattisztítása, továbbá a tisztított és a feldolgozásra előkészített népszámlálási címadatokkal a KSH Statisztikai Címregiszterének aktualizálása. E címrendszer alapul szolgál a lakossági adatgyűjtések mintaválasztásához, illetve az adatgyűjtések szervezéséhez és lebonyolításához.
  • A 2011. évi népszámlálás statisztikai adatainak adatbázisba töltése és az adatbázis karbantartó rendszer elkészítése.
  • A Statisztikai Címregiszter és a címadatforrások tisztítására szolgáló általános címtisztító rendszer megtervezése és üzembe helyezése, továbbá a karbantartott címregiszter minőségvizsgálata és több adatforrás címeinek tisztítása, valamint a minőségvizsgálat során előállított hibalisták alapján a Statisztikai Címregiszter manuális adattisztításának elvégzése.
  • A karbantartás adatforrásait és eredményét értékelő jelentések elkészítése, valamint a módszertani, a felhasználói és az üzemeltetési dokumentációk aktualizálása.

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu


MTI, 2013. április 23.

A Statisztikai Címregiszter adattisztítása, általános adat-előkészítő rendszer megtervezése” című pályázat indítása a Központi Statisztikai Hivatalban az ÁROP-1.A.4-2012-2012-0003, Európai Uniós finanszírozású pályázat keretében

 

A Központi Statisztikai Hivatal 2013. március 8-án az ÁROP-1.A.4-2012-2012-0003, európai uniós finanszírozású pályázat keretében „A Statisztikai Címregiszter adattisztítása, általános adat-előkészítő rendszer megtervezése” című pályázat megvalósítására 98.440.000 Ft összegű támogatást nyert.

 

A pályázat hivatalos projektnyitó értekezletére 2013. április 15-én, 15 órától került sor a Központi Statisztikai Hivatalban. A nyitóülésen a projekt vezetője ismertette a célokat, az elvégzendő feladatokat és a projekt ütemezését. A résztvevők átvették a KSH elnöke által aláírt megbízóleveleket, melyben felkérte őket a projekt munkájában való részvételre.

 

A Központi Statisztikai Hivatal jelen pályázatával kettős célt tűz ki: egyrészt a hivatalban működő Statisztikai Címregiszter aktualitásának, adatminőségének és teljességének javítását, az adattárolás biztonságának növelését, a megnövelt adatminőség fenntartásához szükséges folyamatok, rendszerek és interfészek kialakítását, a Statisztikai Címregiszter külső regiszterekkel és címadatbázisokkal, így különösen a Központi Címregiszterrel való folyamatos és eseti adatcsere lehetőségének kialakítását, másrészt az adminisztratív és más adatforrásokból (állami és egyéb intézményektől) származó adatállományok felhasználását lehetővé tevő általános adat-előkészítő (adatellenőrző és hibajavító) rendszer megtervezését.

 

A projekt eredményeként a Statisztikai Címregiszter adatállomány tisztaságának fenntartása érdekében a forrásrendszerek és a kapcsolódó folyamatok szabályozását is elkészítjük.

 

A projektet a 2013. február 6. – 2014. május 6. közötti időszakban, hajtjuk végre, azonban a Statisztikai Címregiszter tömeges adattisztítását már 2013. augusztus 30-ra befejezzük.

 

Közli még:

  • napi.hu (2013.04.23.)
  • privatbankar.hu (2013.04.23.)
  • figyelo.hu (2013.04.23.)
  • magyarorszag.hu