Ugrás a tartalomhoz

HKÉF – éves adatfelvétel – a felvételről, az adatgyűjtés céljáról

A háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel a háztartások életkörülményeivel, fogyasztási szokásaival kapcsolatos adatgyűjtés.

A felmérésből kapott adatok felbecsülhetetlen értékű információt jelentenek a háztartások gazdasági viselkedésének megértéséhez. A felmérés célja, hogy az Európai Unió és a tagállamok döntéshozói uniós szinten összehasonlítható adatokat kapjanak a háztartások fogyasztásáról, gazdasági viselkedésének mozgatórugóiról.

A felmérés legfontosabb törekvése, hogy a háztartási és az egyéni jellemzőkből olyan elemzések készüljenek, amelyek alapvetően hozzájárulnak a hatékony nemzeti, valamint európai szintű gazdaságpolitikai döntések meghozatalához. Az adatokból képet kaphatunk a háztartások gazdasági helyzetéről, jövedelmi viszonyairól, fogyasztási és megtakarítási szokásairól, eladósodottságának okáról és mértékéről. Az adatgyűjtésből származó összesített adatok lényeges információkat nyújtanak a döntéshozók számára a társadalmakat sújtó legfontosabb kérdésekről, többek között a munkanélküliségről, a nyugdíjasok helyzetéről, a családok életszínvonaláról.

Az adatfelvétel alapul szolgál a fogyasztóiár-index számításának súlyrendszeréhez is, illetve adatokat szolgáltat a nemzeti számlák lakossági fogyasztási részéhez.

Az adatfelvétel az Európai Unió minden országában azonos módszertan alapján zajlik. Az országok által gyűjtött adatokat az Eurostat a honlapján nyilvánosságra hozza.

A felvétel eredményeit a KSH 2021 novemberében jelenteti meg.