Ugrás a tartalomhoz

Módszertan

 • Mit tartalmaz az adat? Hogy kell értelmezni az adatot? Hogyan számítják az adatot?
  Az adatok könnyebb érthetőségének és értelmezhetőségének elősegítésére az adatokat és előállítási módjukat leíró ún. metainformációt, módszertani dokumentációt teszünk közzé a honlapunkon. A módszertani információk (metaadatok) elérhetők az Adatok menüpont alatt, illetve egy adott „Témakörön” belül a Módszertani információk (metaadatok) címszóhoz tartozó nyílra kattintva. Itt mindent megtudhat, ami az adatok mögött van:

  • az egyes fogalmak definícióit;
  • a szakstatisztikákra vonatkozó módszertani információkat
   (tartalmát, előállítási és közzétételi módját, minőségét)
  • a szakstatisztikában használt adatforrásokat (adatgyűjtések, adminisztratív adatkörök, az egyes szakstatisztikák közötti adatátadások, regiszterek);
  • a legfontosabb, használt osztályozásokat

Módszertanra vonatkozó információk a STADAT-táblákhoz is tartoznak és elérhetőek: http://www.ksh.hu/docs/hun/modsz/modsztoc.html

A Tájékoztatási adatbázis adatköreihez tartozó módszertani leírások részletesen megtalálhatóak az egyes kiválasztott szakstatisztikák oldalának jobb felső részében a Módszertan menüpont alatt.

Amennyiben a módszertani dokumentációból az adott adatra, számítási módjára nem talál elégséges információt, Lépjen velünk kapcsolatba! írásban, akár regisztráció nélkül is, vagy ügyfélkapus azonosítással, e-papíron benyújtva.
Telefonon a 06-1-345-67-89-es információszolgálati telefonszámon, hétfőtől csütörtökig 8–16 óráig, és pénteken 8–14 óráig várjuk hívását.