Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2018.03.06.

Indul a háztartások életkörülményeit vizsgáló éves adatfelvétel

A KSH mintegy 10 ezer háztartást keres fel 2018. március 1. és május 10. között

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018. március 1. és május 10. között végzi a Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételt, amely a háztartások gazdasági aktivitását hivatott felmérni. A felmérés, amelyet 2005 óta évente uniós módszertan szerint végez a hivatal, kitér a fogyasztásra, lakáshelyzetre és életkörülmények vizsgálatára. A kérdések internetes önkitöltéssel és kérdezőbiztosok segítségével egyaránt megválaszolhatók.

 

2018. március 1-től a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mintegy 10 ezer háztartásban méri fel azok jövedelmi helyzetét, fogyasztását, valamint lakás- és életkörülményeit. A felmérésből kapott adatok kiemelkedő fontosságú információt jelentenek a háztartások aktuális gazdasági viselkedésének megértéséhez, adatokból képet kaphatunk a jövedelmi viszonyaikról, fogyasztási és megtakarítási szokásaikról. A felmérés célja, hogy uniós szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások gazdasági helyzetéről, életkörülményeiről.

 

Az adatgyűjtést a KSH az Európai Parlament és a Tanács 1177/2003/EK (2003. június 16.) számú, a jövedelmekre és életkörülményekre vonatkozó közösségi statisztikáról szóló rendelete alapján hajtja végre. Az adatfelvétel Magyarországon 2005 óta az Európai Unió azonos módszertana alapján zajlik. A feldolgozott adatokat a KSH minden év decemberében publikálja. A tagállamok validált adatai az Eurostat honlapján érhetők el.

 

A mintában szereplő háztartások matematikai-statisztikai módszerrel véletlenszerűen kerültek kiválasztásra. Az adatfelvétel két részből áll: a most induló éves adatgyűjtés során olyan háztartásokat keresünk fel, ahol a felvételt megelőző évben két héten keresztül fogyasztási naplót vezettek. A háztartások életkörülményeiről alkotott kép az éves kérdőív háztartási, személyi és fogyasztási blokkjainak információi alapján válik teljessé.

 

A mintába került háztartásokat a Központi Statisztikai Hivatal igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel, akik tájékoztatást adnak a kétféle kitöltési lehetőségről. A kérdőív megválaszolható a kérdezőnek személyes válaszadással (2018. március 1. és május 10. között), illetve internetes önkitöltéssel (2018. március 1. és március 31. között).

 

Az adatfelvétel a válaszadók számára önkéntes. Az internetes válaszadók között 3 darab táblagépet sorsolunk ki.

 

A Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételről a következő internetes oldalon találhatók bővebb információk: www.ksh.hu/eletmod.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu