Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2018.05.04.

Megjelent az egységes statisztikai folyamatmodell (ESTFM) új változata

 

A KSH irányelvei, politikái között elérhető a hivatal főtevékenységét, a statisztika adat-előállítás folyamatát bemutató folyamatmátrix, az egységes statisztikai folyamatmodell (ESTFM)

 

Felhasználóink figyelmébe ajánljuk a KSH statisztikai adat-előállítási folyamatát bemutató ESTFM új változatát, amelynek segítségével megismerhető a KSH-ban folyó statisztikai adatelőállítás folyamata, a folyamatot alkotó egyes ún. folyamatszakaszok, részfolyamatok, átfogó területek tartalma. Az ESTFM új változata irányelvek, politikáink között található.

 

ESTFM célja

 

Az egységes statisztikai folyamatmodell célja, hogy a Központi Statisztikai Hivatal munkája, folyamatai átláthatóbbá váljanak azáltal, hogy egy hivatalban egységesen alkalmazandó modell segítségével kerül bemutatásra a statisztikai adatelőállítási folyamat. Az ESTFM a statisztikai adatfelvételek folyamatának modellje, amely alatt a KSH-ban elsődlegesen a statisztikai adatelőállítási folyamatot, valamint a statisztikai regiszterek kezelésével, felvételi keret előállításával kapcsolatos folyamatokat értjük. Az ESTFM alkalmas az egyéb statisztikai folyamatok leírására is, mint pl. osztályozások karbantartása, kérdőívek, adatállományok, publikációk előállítása.

 

ESTFM alapja

 

Az ESTFM a nemzetközi ún. Generic Statistical Business Process Model-re (GSBPM v.5.0) épül, mely a UNECE keretében kidolgozott teljes statisztikai adat-előállítási folyamatra vonatkozó folyamatmátrix. Az ESTFM által bemutatott statisztikai adat-előállítási folyamatnak nem képezik részét a funkcionális tevékenységek, mint például a hivatal működtetése, gazdálkodási, jogi, személyügyi vagy igazgatási területek, folyamatok. Részét képezik viszont olyan általános feladatok, mint a minőségmenedzsment, a statisztikai adatmenedzsment (beleértve az adatvédelmet) és a metaadat-menedzsment, amelyek a statisztikai adat-előállítási folyamat ún. átfogó területeit alkotják és az adat-előállítási folyamat egészére kiterjednek.

 

A GSBPM-alapok miatt az ESTFM segítségével tovább javítható a KSH által értelmezett statisztikai adat-előállítási folyamat, valamint a GSBPM közötti, illetve a KSH-gyakorlat és más országokban (jellemzően szintén a GSBPM alapján) kialakított saját változatok közötti összehasonlíthatóság. Ezáltal az ESTFM nemzetközi összehasonlíthatóság tekintetében a közös nyelvezet egyik alapja is.

 

ESTFM felépítése

 

Az ESTFM modellje a statisztikai adatelőállítási folyamat szakaszait (folyamatszakaszok), a folyamatszakaszok alábontásaként meghatározott részfolyamatokat, valamint az átfogó területeket (minőségmenedzsment, statisztikai adatmenedzsment és metaadat-menedzsment) tartalmazza.

 

 

Amennyiben kérdése, észrevétele van a témával kapcsolatban, kérjük, Lépjen velünk kapcsolatba!

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu