Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2018.08.03.

Változások az Európai Statisztika Gyakorlati Kódexben

 

 

2018 júniusában jelent meg az Európai Statisztika Gyakorlati Kódex 2017 novemberében felülvizsgált változata. A Kódex az Európai Statisztikai Rendszer (ESR) intézményei számára határoz meg követendő elveket azok integritása, szakmai függetlensége és kiszámíthatósága tekintetében.

 

A felülvizsgálat eredményeként a Kódex kiegészült az ESR minőségügyi nyilatkozatával, amely eddig nem képezte részét a dokumentumnak.

 

A Kódex legfrissebb változata külön elvként határozza meg az Európai Statisztikai Rendszeren és a tagállamok statisztikai rendszerein belüli koordinációt és együttműködést: a nemzeti statisztikai hivatalok koordinálják az egyéb nemzeti statisztikai szervezetek tevékenységét, kapcsolattartóként járnak el az Eurostat felé, fenntartják és fejlesztik egymással és az Európai Statisztikai Rendszer tanácsadó testületeivel, valamint a Központi Bankok Európai Rendszerének tagjaival, a tudományos intézetekkel és más nemzetközi szervekkel folytatott együttműködést.

 

A Kódex az európai statisztika által használt adatforrások terén új elemként emeli ki a nemzeti statisztikai hivatalok azon törekvését, hogy statisztikai célból hozzáférjenek a magánszektor nyilvántartásaiban fellelhető adatokhoz.

 

Kapcsolódó anyagok:


  • Az Európai Statisztika Gyakorlati Kódexe (leírás, a dokumentum angol nyelven)
  • Minőségbiztosítási Keretrendszer (angol)
  • Minőségügyi értelmező szótár (angol)
  • A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe (magyar)

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu