Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2018.09.17.

Itt az idő! – Pályázati felhívás a 40. Nemzetközi Időmérleg-konferencia alkalmából

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018. október 24–26. között rendezi meg a 40th IATUR Conference: Time for Us, Celebrating Time Use Research elnevezésű, 40. jubileumi Nemzetközi Időmérleg-konferenciát, amelynek célja, hogy ráirányítsa a vállalatok, a tudományos élet, az egyetemek, a média és a nagyközönség figyelmét az időmérleg-vizsgálatok fontosságára. Az esemény alkalmából a KSH pályázatot hirdetett egyetemi hallgatók részére, akik időmérleg témában készített előadásaikkal jelentkezhetnek és nyerhetnek részvételt a konferenciára.

 

Mi az időmérleg?

Az időmérleg a lakosság időgazdálkodását vizsgálja: mit, mikor, mennyi ideig, milyen rendszerességgel végzünk ahhoz, hogy életünk fenntartható legyen. Az adatfelvétel egy kijelölt perióduson belül a nap 24 órája alatt végzett valamennyi tevékenységet és az ezekre fordított időt regisztrálja az események sorrendjében.

 

Az első időmérleg-vizsgálatok az 1960-as években indultak. A nemzetközi összehasonlításra is alkalmas módszert 1965-ben Szalai Sándor és kutatócsoportja vezette be, később pedig az ő metódusa vált az időmérleg-felvétel klasszikus módszertanává. Az időmérleg-vizsgálatokban a Központi Statisztikai Hivatal a kezdetektől fogva kiemelkedő szerepet játszik, 1980 óta pedig a KSH az egyetlen olyan intézmény Magyarországon, amely időmérleg adatfelvételt végez. Hazánkban – ahogy számos más európai országban – tízévenként végeznek időmérleg-felvételt. Legutóbb 2009–2010-ben került sor ilyen típusú adatgyűjtésre, a következő, a 2020-as felvétel előkészítése pedig már folyamatban van.

 

Pályázati felhívás

A KSH a 40. jubileumi Nemzetközi Időmérleg-konferencia kapcsán pályázatot hirdet egyetemi hallgatók részére, amelyre a konferenciára készített előadásokkal lehet jelentkezni.
A pályázatot felsőfokú tanulmányaikat folytató egyetemi hallgatóktól, angol nyelven várja a konferencia szervezőbizottsága. A pályázat díja, hogy az első három helyezést elérő szerző közül az első helyezett előadáson, a második és harmadik helyezett pedig poszteren mutathatja be pályamunkáját, valamint mindhárman ingyenesen vehetnek részt a konferencián. A pályamunka elkészítéséhez a KSH biztosítja a szükséges adatbázisok és szakmai anyagok elérését, ezek a pályázati kiírásban szerepelnek.

 

 

A beküldési határidő: 2018. szeptember 24-e, éjfél

 

További részletek a pályázati kiírásban olvashatók.

 

40. Nemzetközi Időmérleg konferencia honlapja

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu