Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2019.01.02

STAT WARS UNI – Statisztikai verseny felsőfokon
A felsőoktatási hallgatók statisztikai versenyét a Budapesti Corvinus Egyetem Harmadfajú hibák elnevezésű csapata nyerte

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) több felsőoktatási intézménnyel együttműködve 2018 őszén STAT WARS UNI néven, statisztikai versenyt hirdetett nappali tagozatos főiskolai és egyetemi hallgatók részére, melynek döntőjére 2018. december 10-én került sor. A versenyt, amely a statisztikai jártasságot népszerűsíti a diákok körében, a Budapesti Corvinus Egyetem Harmadfajú hibák elnevezésű csapata nyerte.

 

A versenyre 3 fős nappali tagozatos főiskolai és egyetemi hallgatókból álló csapatok jelentkezhettek, akik a verseny 3+1 fordulója során gazdasági, társadalmi és területi adatsorokat tartalmazó feladatokban mérték össze statisztikai tudásukat. Az első három forduló elektronikus formában, e-mailen keresztül zajlott 84 csapat részvételével. A három előválogató forduló alapján a legmagasabb pontszámot elért 5 csapat került a fináléba, melyet december 10-én rendeztek a KSH Keleti Károly utcai székházában. A zsűrit a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem és a KSH képviselői alkották. A döntőben a csapatoknak 1 óra állt a rendelkezésükre, hogy egy demográfiával összefüggő feladatot megoldjanak, majd 10 percben a zsűri előtt prezentálják. A négy forduló összesített eredményei alapján került kiválasztásra az első 3 helyezett.

 

Az első STAT WARS UNI statisztika verseny győztesei:

  1. Harmadfajú hibák (Budapesti Corvinus Egyetem)
  2. Excellent (Eötvös Loránd Tudományegyetem)í/li>
  3. FAKTor (Budapesti Corvinus Egyetem)

 

 

A verseny összes résztvevőjének köszönjük a sok munkát, a győzteseknek ezúton is gratulálunk.

 

A versennyel kapcsolatos további információk a http://www.ksh.hu/statwars_uni weboldalon érhetők el.

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu