Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2021.12.08.

Emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

Megjelent a KSH Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2021. I–III. negyedév című kiadványa

16 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak 2021 I–III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek ára 25 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 1,7 százalékkal nőtt. A növényi termékeken belül a gabona és az olajos növények jelentősen drágultak, ami az élénk nemzetközi kereslet következménye. A ráfordítási árak 12 százalékkal emelkedtek, főként az energia- és a műtrágyaárak növekedése következtében ‒ derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2021. I–III. negyedév című kiadványából.

Elsősorban a növényi termékek áremelkedésének köszönhetően növekedtek a termelői árak 2021. I–III. negyedévében. A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 34, illetve 37 százalékkal nőtt. A drágulás mögött a világszerte jelentősen csökkenő készletek, az élénk nemzetközi kereslet és a takarmánynövények világpiaci árának jelentős növekedése húzódik meg. A gyümölcsök közül az alma ipari feldolgozás céljára történő értékesítési ára ‒ az idei jó terméseredmény következtében ‒ 27 forint volt kilogrammonként, ez a tavalyitól 35 százalékkal maradt el.

Az élő állatok és állati termékek 1,7 százalékos drágulását az élő állatok árának 1,8 százalékos mérséklődése, illetve az állati termékek 9,2 százalékos áremelkedése alakította. A vágósertés ára 2021 I–III. negyedévében 15 százalékkal csökkent. Felvásárlási ára márciusban jelentősen (20 százalékkal) nőtt, majd pár hónapig stagnált, azonban augusztusban és szeptemberben 5 százalékkal csökkent. A januári 348 forint/kilogrammos árról szeptemberre hiába emelkedett 370 forintra, összességében az első három negyedév átlagára jóval elmaradt az előző év azonos időszakitól. Eközben a vágócsirke felvásárlási ára az elmúlt évek stagnálása után, január óta folyamatosan növekszik. Így az év első kilenc hónapjában az előző év első kilenc hónapjához képest 10 százalékkal nőtt, a szeptemberi havi árindex 18 százalék volt.

A mezőgazdasági ráfordítási árak 2021. I–III. negyedéves 12 százalékos emelkedése a folyó termelőfelhasználás 13 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 7,5 százalékos növekedésének volt köszönhető. A folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult, legnagyobb mértékben (25 százalékkal) a műtrágyák. 2020 vége óta negyedévről negyedévre nagyobb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető, így a 2021. III. negyedéves műtrágyaárak 60 százalékkal voltak magasabbak a 2020 III. negyedévében mértnél. Az áremelkedésben szerepet játszhatott a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz árának nagymértékű emelkedése. A takarmányok ára jelentősen, közel 25 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Ezen belül az egyszerű takarmányok 36, a keveréktakarmányok 17 százalékkal kerültek többe. Az alapanyagárak növekedése miatt az elmúlt egy évben folyamatosan drágultak a takarmányok, az ugrásszerű emelkedés 2020 utolsó negyedévében kezdődött. Az előző negyedévhez képest 3,2 százalékkal voltak magasabbak az árak. A növényvédő szerek 5,2, az állatgyógyászati készítmények 4,4 százalékkal kerültek többe az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 12 százalékkal nőtt, ezen belül az üzemanyagoké 17 százalékkal volt magasabb. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 9,2, a gépberuházásoké 6,6 százalékkal emelkedett.

A Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2021. I–III. negyedév című kiadvány a KSH honlapján elérhető: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/mgarak/20213/index.html

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu