Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2022.05.26.

Indul a KSH Népességmonitor felmérése

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022. május 26. és július 10. között az emberek lakóhelyére és tanulmányaira vonatkozó felmérést végez, Népességmonitor néven. A felmérés a 2022. évi népszámlálás előkészítésének folyamatába illeszkedik, de célja a jövőnket alakító legfontosabb gazdasági és társadalmi döntések megalapozását szolgáló egyéb hivatalos statisztikai adatgyűjtések fejlesztése is.

A Népességmonitor egy európai kutatássorozat része, amely többek között azt vizsgálja, hogy miként lehet a lakosság minél szélesebb körét bevonni a hivatalos statisztika kérdőíveinek internetes kitöltésébe. Ezenkívül a hivatal a lakóhelyre vonatkozó kérdésekre adott válaszok alapján a lakossági felvételek mintavételi eljárását is pontosítani szeretné. A tanulmányokhoz kapcsolódó kérdések a 2023-ban induló Felnőttképzési felvételt készítik elő.

A felméréshez Magyarország 18 év feletti lakosaiból 9500 személyt választott ki a KSH matematikai-statisztikai módszerekkel. A felmérés a mintába került 94 településen egy időben zajlik. A kérdések kizárólag a kiválasztott személyekre vonatkoznak, azokat más nem válaszolhatja meg. Bár a válaszadás önkéntes, a hiteles statisztikák fejlesztése miatt különösen fontos, hogy minden kiválasztott válaszoljon a Népességmonitor kérdőívére.

A kiválasztottak a kérdőívet május 26. és június 6. között az interneten tölthetik ki, kényelmes, gyors, környezetbarát és költséghatékony módon. A KSH elkötelezett az online kitölthető felmérések mellett. Azokat, akiktől az interneten nem érkezik be válasz, június 10. és július 10. között személyesen vagy telefonon keresik meg a KSH kérdezői.

A kérdőív első része a lakóhellyel és az egyéb címekkel kapcsolatban tartalmaz kérdéseket. A hivatal lakcímeket tartalmazó adatbázisa a 2022 októberében induló népszámlálás végrehajtásában kulcsfontosságú szerepet játszik. A válaszokból ugyanakkor az is kiderül, hogy milyen módon fejleszthető a KSH mintavételes adatgyűjtései során használt címregiszter. Az is a vizsgálat tárgya, hogy a több lakcímmel rendelkező emberek jellemzően melyik címükön élnek életvitelszerűen, ami szintén a népszámlálás előkészítése szempontjából fontos kérdés.

A Népességmonitor a címekkel kapcsolatos adatgyűjtés mellett, rákérdez arra, hogy milyen képzéseken vettek részt a válaszadók az elmúlt időszakban. Ezeknek a kérdéseknek a tesztelése a 2023-ban kezdődő Európai Uniós Felnőttképzési felvételt készíti elő.

A hivatal minden adatot a hazai és az európai uniós adatvédelmi és statisztikai jogszabályok rendelkezéseivel összhangban, bizalmasan kezel, és a válaszadók személyes adatait azoknak megfelelően védi.

Az internetes kitöltés a következő linken lehetséges egyedi belépési kód segítségével azoknak, akik postán kaptak a felmérésben való részvételre felkérést: https://szph-ksh.hu

További információk a Népességmonitor felmérésről a KSH weboldalán: https://www.ksh.hu/nepessegmonitor

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu