Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2023.08.30.

Hamarosan kezdődik a „Miből élünk?” felmérés

Év végéig 15 ezer háztartást kérdez meg a KSH

Idén immár negyedik alkalommal vesz részt hazánk abban a szeptember 1-jén induló kutatásban, amely a háztartások életkörülményeinek feltárására irányul. A háromévenkénti felmérést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hajtja végre.

Az Európai Központi Bank által koordinált „Miből élünk?” című kutatás az euróövezeti tagállamok számára kötelező, míg Magyarország önkéntesen csatlakozott a programhoz 2014-ben. A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről. A kutatás legfontosabb törekvése, hogy olyan elemzések készüljenek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a hatékony nemzeti és európai szintű gazdaságpolitikai döntések meghozatalához. A kérdőív rákérdez a háztartások kötelezettségeire (adósság, hitelek, kölcsönök), valamint a tulajdonukban lévő reáleszközökre (ingatlanok, járművek, értéktárgyak) és a pénzügyi eszközökre (bankszámlák, befektetések, nyugdíjcélú megtakarítások).

A KSH a felmérés megkezdése előtt postai felkérőlevélben értesíti azt a több mint 15 ezer háztartást, amelyet matematikai-statisztikai módszerekkel az önkéntes és anonim válaszadásra kiválasztott.

A terepmunkára 2023. szeptember 1. és december 18. között kerül sor. Az első szakaszban, szeptember 1. és szeptember 30. között a kérdőívet kizárólag interneten lehet kitölteni. Ez a válaszadás legegyszerűbb, leggyorsabb és legkényelmesebb módja. A második, október 1. és december 18. közötti szakaszban kérdezőbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem éltek az online kitöltés lehetőségével. A kérdések megválaszolása átlagosan 20 percet vesz igénybe.

A kutatásban részt vevő országok adatait az Európai Központi Bank gyűjti össze, az eredményekből pedig 2025-ben a KSH és a Magyar Nemzeti Bank is közöl összesített adatokat.

Az adatfelvétel során gyűjtött információkat a KSH a vonatkozó hazai és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően bizalmasan kezeli, azokat kizárólag statisztikai célra használja fel, és csak aggregált formában hozza nyilvánosságra.

A kutatásról bővebb információ található a ksh.hu/mibolelunk weboldalon.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu