Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2023.11.17.

A 24.hu portál súlyos szakmai hiányosságain alapul az általuk megjelenített hír

A 2023. november 17-én a 24.hu online felületén megjelent hír elsősorban a KSH személyügyi kérdéseivel foglalkozik és téves összefüggéseket fogalmaz meg a hivatalos statisztikákkal kapcsolatosan, súlyos szakmai hiányosságokon alapul, valamint adatértelmezési hibát tartalmaz. A KSH kollégái és vezetői magas szakmai színvonalú munkát végeznek, olyan szakemberek, akik elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen. Mind a fogyasztói árak, mind a bruttó hazai termék számítása nemzetközileg elfogadott jogszabályok és módszertani útmutatók szerint történik, melyekben az elmúlt több mint 1 évben nem történt változás.

A Központi Statisztikai Hivatal a megjelent állításokra reagálva leszögezi, hogy statisztikáink minőségét nemzetközileg egységes, szakmailag megalapozott és statisztikai tudományos eljárásokkal kidolgozott módszertanok biztosítják.

A Központi Statisztikai Hivatal független intézmény. Célja, hogy minél több, minél jobb minőségű adat és információ jusson el minél több felhasználóhoz a számukra legmegfelelőbb csatornán. A KSH elkötelezett a felhasználók gyors, pártatlan és objektív tájékoztatása iránt. Kiemelten fontos, hogy a KSH szakmai tevékenységét tudományos alapokon, nemzetközi és európai sztenderdek alkalmazásával, transzparens módon végzi a 2016. évi CLV. törvény alapján.

Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóiár és a GDP adatokat ugyanazon módszertani keretek között számolja az összes európai uniós statisztikai hivatal, amelynek betartását az Eurostat rendszeresen ellenőrzi. A háztartási energia árindex számításának aktuális módszertana a rezsicsökkentés szabályainak 2022. évi nyári megváltozásakor lépett életbe, amely vonatkozásában a módszertani leírást a KSH azonnal közzétette: Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2022.08.08. – Központi Statisztikai Hivatal (ksh.hu), valamint az Eurostatnak is megküldte a változást bemutató módszertani dokumentációt.

A KSH elutasítja azt a kijelentést, miszerint a Hivatal bármilyen formában átírta volna a múltat. A szezonálisan kiigazított adatok a matematika szabályai következtében az egyes negyedévek során felülíródnak. Ez látszik a novemberben közzétett 2023. II. negyedéves, előző negyedéves alapú GDP volumenindexben is. A szezonális kiigazítás módszertanából kifolyólag minden egyes újabb alapadat megjelenésekor a szezonálisan kiigazított adatok visszamenőleg is változhatnak.

A KSH személyügyi kérdéseivel foglalkozó megállapítások szintén tévesek, valamint károsak a hivatalos statisztika megítélésére vonatkozóan.

A vezetők, valamint a beosztott munkatársak kiválasztása és kinevezése a magas szakmai minőség és értékek mentén történik a törvények adta keretek és jogkörök figyelembevétele mellett.

Az említett cikk szándékosan félrevezető információkat tartalmaz és célja a Központi Statisztikai Hivatal hitelességének megkérdőjelezése.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu