Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.01.25.

Kísérleti statisztikákat bemutató aloldallal bővül a KSH honlapja

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új, online felületet hozott létre kísérleti státuszú adatainak közlésére. A most induló aloldal lehetőséget biztosít arra, hogy a statisztikai hivatal bemutassa legújabb, innovatív módszertani eljárásokra, illetve alternatív adatforrásokra épülő kísérleti statisztikáit.

Elindította a kísérleti statisztikákkal kapcsolatos online felületét a Központi Statisztikai Hivatal. A folyamatosan frissülő aloldalon olyan kísérletinek tekinthető adatokat mutat be a KSH, amelyek új, alternatív adatforrások bevonásával, valamint innovatív módszerek és technikák felhasználásával készülnek annak érdekében, hogy hatékonyabban és gyorsabban reagálhassanak a felhasználói elvárásokra. A kísérleti statisztikák olyan adatokat kínálnak, amelyek relevanciával bírnak. Segítségükkel lehetővé válik az újonnan felmerülő adatigények kielégítése, az aktuálisan észlelt ismerethiányok lefedése, valamint hathatós támogatást nyújthatnak a szakpolitikai döntéshozóknak, a gazdasági és tudományos élet szereplőinek, valamint a társadalom számára is. Ezen adatok közzététele azt is biztosítja, hogy az új statisztikákról már fejlesztésük korai fázisában visszajelzés érkezzen a felhasználóktól.

A folyamatos javítás és tesztelés, valamint a módszertani finomhangolás után a kísérleti statisztikák akár hivatalossá is válhatnak, de megmaradhatnak olyan kísérleti statisztikának is, amely kiegészíti a standard módon közzétett statisztikákat. Ahhoz, hogy egy kísérleti statisztika hivatalossá váljon, több értékelő kritériumnak is meg kell felelnie, például az alkalmazott statisztikai módszernek megbízhatónak kell bizonyulnia, illetve a felhasználói visszajelzéseknek igazolnia kell, hogy az adott statisztika hasznos, releváns és hiteles.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu