Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.03.26.

A KSH 15 év után újra időmérleg-felvételt hajt végre

A felvétel során közel 40 ezer személyt kérnek fel a kutatásban való részvételre

időmérleg-felvétel logóIdőmérleg-felvételt indít 2024. április 8-án a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatfelvétel az ország 264 települését érinti. A statisztikai módszerrel, véletlenszerűen kiválasztott résztvevőket postai felkérőlevélben értesíti a hivatal. A kutatásban való részvétel önkéntes és anonim. A kérdőívet kitöltők ajándékutalványt kapnak.

A Központi Statisztikai Hivatal 2024–2025-ben ismét időmérleg-felvételt hajt végre Magyarországon. A 2024. április 8-án induló felmérés célja, hogy részletes, térben és időben összehasonlítható adatokat szolgáltasson a népesség időfelhasználásáról. A felvételből szerzett információk alapján megtudhatjuk, milyen hatást gyakoroltak az egyének időfelhasználására az elmúlt 15 év társadalmi, gazdasági változásai. A kutatás további célja, hogy naprakész adatokkal segítse a családpolitikai döntések megalapozását; támogassa a munkaidő szabályozását célzó politika kialakítását; információt szolgáltasson az utazási célokról és módokról; betekintést engedjen a kulturális és szabadidős tevékenységek alakulásába; segítse a nemzeti számlákhoz kötődő fejlesztési munkákat, ezen belül elsősorban a háztartások keretében végzett termeléssel kapcsolatban.

Az adatfelvételt – nemzetközi módszertani ajánlásokat követve – a KSH végzi az ország 264 településén. A hivatal a felmérés során postai levélben kéri fel közreműködésre a statisztikai módszerrel, véletlenszerűen kiválasztott mintegy 40 ezer személyt. A kutatásban való részvétel önkéntes és anonim. A terepmunka 2024. április 8. és 2025. április 7. között zajlik.

A felvétel során a válaszadóknak a társadalmi-gazdasági adatokat tartalmazó háttérkérdőíven túl egy naplót is szükséges kitölteniük, amelyben egy adott napon elvégzett valamennyi tevékenységüket tételesen rögzíteniük kell. A válaszadás online önkitöltéssel, illetve kérdezőbiztos közreműködésével, személyes kikérdezés keretében is lehetséges. A kutatásban részt vevők ajándékutalványt kapnak. Az interneten önállóan válaszolók részére 10 000 forint értékű vásárlási utalványt, a kérdezőbiztos közreműködésével személyesen vagy telefonon válaszolók részére a sikeres interjút követően 5 000 forint értékű vásárlási utalványt postázunk. A kutatásról bővebb információ található a https://www.ksh.hu/idomerleg weboldalon.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu