Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.06.07.

Statisztikai tanulmány- és novellaíró pályázat

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Csányi Alapítvány, a Magyar Statisztikai Társaság (MST) és a Honismereti Szövetség a KSH korábbi elnökére, Dr. Buday Lászlóra emlékezve idén is közös statisztikai tanulmánypályázatot hirdet a felsőfokú oktatásban részt vevő hallgatók részére, valamint – idén először – novellaírásra invitálja az általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákokat (5–13. évfolyam). A pályázat apropója, hogy 150 évvel ezelőtt lépett életbe az első magyar statisztikai törvény. A pályázatok első három helyezettje pénzjutalomban részesül.

A 150 éve hatályba lépett első magyar statisztikai törvény (1874. évi XXV. Törvénycikk az országos statistika ügyének szervezéséről) elévülhetetlen érdeme – amellett, hogy rögzítette a hazai hivatalos statisztika működésének kereteit és feladatait –, hogy elsőként foglalkozott az adatszolgáltatói kötelezettség kérdésével. Az évforduló alkalmából a KSH, a Csányi Alapítvány, az MST és a Honismereti Szövetség statisztikai tanulmánypályázatot hirdet a felsőfokú oktatásban részt vevő hallgatók számára.

A pályázóktól az alábbi témakörök egyikében várnak 20–30 ezer karakter hosszúságú írásokat:

  1. A hazai hivatalos statisztika törvényi szabályozásának történeti vizsgálata
  2. A statisztikai törvények jelentőségének elemzése a KSH adatgyűjtéseinek tükrében
  3. A válaszadási hajlandóság és az adatszolgáltatói fegyelem kihívásai a 21. században
  4. Adminisztratív és magánkézben lévő adatok használata a hazai statisztikában.

A szervezők külön kategóriában irodalmi pályázatot is hirdetnek az általános iskolai felső tagozatos és középiskolai tanulók számára (5-13. évfolyam). A pályázóktól a következő témákban várnak 5-10 ezer karakter hosszúságú novellákat:

  1. Egy nap statisztika nélkül – mi történne, ha egy nap adatok nélkül ébrednénk?
  2. Buday László élete a „Nagy Háború” árnyékában

A pályázatok beérkezési határideje: 2024. szeptember 10. A kiírók a pályázat eredményét 2024. október 10-én teszik közzé. A díjátadó ünnepségre egy konferencia keretében kerül sor 2024. október 25-én a Statisztikai Palotában, a KSH budapesti székházában. A tanulmánypályázat első három helyezettje 100, 75, illetve 50 ezer forint, a novellaíró pályázat dobogósai pedig 60, 30 és 15 ezer forintos pénzjutalomban részesülnek. A tanulmánypályázat és a novellapályázat részletes leírása itt érhető el:
Pályázati felhívás – Tanulmánypályázat (PDF, 199 KB)
Pályázati felhívás – Irodalmi pályázat (PDF, 162 KB)

A pályázat részletei:
Formai követelmények a tanulmánypályázathoz (PDF, 118 KB)
Irodalomjegyzék a tanulmánypályázathoz (PDF, 208 KB)
Adatkezelési nyilatkozat a tanulmánypályázathoz (DOCX, 15 KB)
Adatkezelési nyilatkozat az irodalmi pályázathoz 18 éven aluliaknak (DOCX, 15 KB)
Adatkezelési nyilatkozat az irodalmi pályázathoz 18 éven felülieknek (DOCX, 15 KB)
Dr. Buday László 1873. október 27-én született. Joghallgató korában az Ország-Világ segédszerkesztője és a Fővárosi Lapok munkatársa volt. A KSH-ban 1896-ban kezdte pályáját. 1914–1920 között annak igazgatója, 1920-tól haláláig a Királyi József Műegyetem (ma Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) statisztikai tanszékének vezetője volt. 1922-ben vezető szerepet játszott a Magyar Statisztikai Társaság megalapításában, és annak első elnökeként kezdeti működésében is. Népesedési, gazdaságstatisztikai és elméleti kérdésekkel foglalkozott, hozzájárulva a Trianon utáni Magyarország gazdasági, statisztikai és tudományos fejlődéséhez.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu