Ugrás a tartalomhoz

Statisztikai Világnap 2015
Elnöki köszöntő

„Innováció és kooperáció – a hivatalos statisztika megújításáért”
konferencia a Statisztikai Világnap alkalmából
2015. október 20–21., Budapest

Dr. Vukovich Gabriella, elnök

Ritkán fordul elő, hogy statisztikusok pusztán szakmájuk képviselőiként kerülnek az érdeklődés középpontjába, s nem azért, mert jó vagy rossz híreket megalapozó számokkal, adatokkal árasztják el a nyilvánosságot. A Statisztikai Világnap alkalmából lehetőségünk nyílik megünnepelni elért sikereinket és átgondolni az elkövetkezendő évek lehetséges fejlődési irányait. Van okunk ünnepelni, hiszen a második Statisztikai Világnapot az ENSZ Közgyűlés abban az időszakban hirdette meg, amikor a statisztikát egyre határozottabban a tényeken alapuló döntéshozatal világszinten is elismert és nélkülözhetetlen eszközeként tartják számon. A 2015. évi Statisztikai Világnap mottója: „Jó adatokkal a jobb életminőségért”, s valóban a megbízható és jó minőségű adatok megalapozottabb és hatékonyabb döntések meghozatalát segítik elő, a jobb életminőség elérése érdekében.


A magyar statisztikusoknak további okot ad az ünneplésre az, hogy az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre, konszenzussal fogadta el idén júniusban azt a határozatot, amely 2015. október 20-át – és ezentúl minden ötödik év ugyanezen napját – a Statisztika Világnapjává nyilvánítja.


Közvetlenül a világnap megünneplése előtt, szeptember végén hirdette meg az ENSZ Közgyűlése a Fenntartható Fejlődési Célokat. A célkitűzések és programok megvalósításához, a kívánt eredmények eléréséhez az elkövetkezendő 15 évben remélhetően a politikusok, a döntéshozók, a kutatók, az üzletemberek, a civil szervezetek járulnak hozzá, a lakosság aktív közreműködésével. Ebben a munkában különösen nagy szerep jut a statisztikusoknak. Az ENSZ testületeinek felhatalmazása alapján nekünk kell összeállítanunk az indikátorlistát, valamint megalkotni azon indikátorok jelentős részét, amelyek segítségével a világ döntéshozói és a szakmában kevésbé jártasak egyaránt figyelemmel kísérhetik a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítását és nyomon követhetik a fejlődés folyamatát.


Annak érdekében, hogy a felhasználókat a legteljesebb mértékben ki tudjuk szolgálni, a hivatalos statisztikának fenntarthatónak, kiváló minőségűnek és tökéletesen megbízhatónak kell lennie világszerte. Adatainkat elérhetővé kell tennünk meglévő és potenciális felhasználóink részére, újabb adatforrásokkal és elemzési módszerekkel kell bővítenünk a hivatalos statisztika kereteit, továbbá mindezt innovatív és egyben jól áttekinthető vizuális eszközökkel kell vonzóvá tennünk mindenki számára. Röviden összefoglalva, a hivatalos statisztika megújításra szorul, s ehhez kiváló alapot teremtenek az adatforradalom és a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása során adódó új lehetőségek.


A Központi Statisztikai Hivatal és a magyarországi statisztikus szakma képviselői által közösen szervezett nemzetközi konferencia éppen ezekkel a témákkal foglalkozik. Megtiszteltetés számunkra, hogy felkérésünkre rendkívül nagy tudású és elismert szaktekintélyek vállalták el, hogy előadásaikkal, illetve a kerekasztal-beszélgetésekben való részvételükkel megosztják velünk gondolataikat, elképzeléseiket és tapasztalataikat.


Bízom abban, hogy ez a konferencia hozzájárul a hivatalos statisztika megújításához, valamint abban is, hogy Budapest – látványosságaival együtt – méltó helyszínéül szolgál ennek a rangos eseménynek.


Dr. Vukovich Gabriella
elnök