Ugrás a tartalomhoz

Statisztikai Világnap 2015
Nyílt napok a Központi Statisztikai Hivatalban
2015. szeptember 19–20.

A KSH épülete 2015. szeptember 19–20-án a Kulturális Örökség Napok rendezvénysorozathoz kapcsolódva ismét megnyitotta kapuit a „Statisztikai palota”. A Keleti Károly utca 5–7. szám alatt álló épület egyike azon keveseknek, amelyet ma is arra a célra használnak, amelyre tervezték. A historizáló stílusú székház Czigler Győző tervei alapján készült, és 1898-ban adták át. A látogatók az épületséták során számos érdekességet is megtudhattak az épület történetéről, meglátogathatták az elnök dolgozószobáját, és betekintést nyerhettek a sajtószoba mindennapjaiba, így például az utolsó pillanatig szigorúan titkos GDP-adatok közzétételébe is.


A hétvége során statisztikai érdekességek bemutatója, játéksarok és kedvezményes könyvvásár is várta látogatóinkat, továbbá vizualizációs technikáink kipróbálásával néhány percre minden vendég statisztikussá válhatott.


A hivatallal együtt a több mint 900 ezer kiadványt őrző KSH könyvtár is szélesre tárta kapuit, ahol a látogatók megismerkedhettek az olvasótermekkel, régi térképeket és hajdan titkosnak minősített kiadványokat böngészhettek. A Nyílt napok keretében szombaton 104, vasárnap 131 látogató vett részt a KSH jól felkészült munkatársai vezetésével megtartott épületsétákon.


Középiskolásoknak szóló teszt megoldókulcsa (PDF, 425 kB)

Felnőtteknek szóló teszt megoldókulcsa (PDF, 492 kB)


A szeptember 18-20 között megrendezett nyílt nap rendezvényünk alkalmából a középiskolások számára mód nyílt kitölteni egy feladatlapot, amely a statisztikai érdeklődésüket és jártasságukat volt hivatott felmérni.


A feladatlap kitöltői közül a legjobb helyezést a következő öt tanuló érte el, akiknek ezúton is gratulálunk, az ajándékcsomag átvételének időpontjáról és helyszínéről e-mailben értesítjük őket:

  • Bélavári Virág
  • Fazekas Samu
  • Hruby Richárd
  • Süvegh Dávid
  • Szaló Ádám


A többi középiskolás kitöltőnek és tanáraiknak is köszönjük a közreműködést, a jövőbeni hasonló alkalmakkor is szívesen vesszük részvételüket statisztikai játékokban, tudáspróbákban.


A felnőttek számára hasonló céllal készített feladatlapunkat megoldók közül a legmagasabb pontszámot elérő vendégeink a következők voltak, az ajándékcsomag átvételének időpontjáról és helyszínéről e-mailben értesítjük őket:

  • Dr. Jens Gollmer
  • dr. Simon Krisztina
  • Kerémi Beáta
  • Lindmayer Ágnes
  • Simon Andrea


Jövőre is örömmel látjuk Önöket vendégül nyílt napi rendezvényünkön.


Ezúton gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük minden kitöltőnek, hogy velünk játszottak.