Ugrás a tartalomhoz

Agrárcenzusok - Agrárcenzus 2020

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) európai uniós és hazai jogszabályi felhatalmazás alapján teljes körű mezőgazdasági összeírást hajtott végre „Agrárcenzus, 2020” elnevezéssel. A felvétel célja az volt, hogy részletes adatokat szolgáltasson a magyar agrárium aktuális helyzetéről, nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók részére, elősegítve többek között az ágazatot érintő döntések megalapozását.


Agrárcenzus 2020 – előzetes adatok

Az agrárcenzus előzetes adatai szerint mintegy 234 ezer gazdaság működik hazánkban, kétharmaduk elsősorban növénytermesztéssel foglalkozik. Az általuk művelt több mint 4,8 millió hektár mezőgazdasági földterület nyolctizede szántó. A gazdaságok irányítóinak többsége
40–64 éves, 2010 óta nőtt a gazdák átlagéletkora. Az elmúlt tíz évben jelentősen emelkedett a legalább középfokú mezőgazdasági végzettségű gazdaságirányítók aránya.


KSH Podcast 9. rész: Agrárcenzus 2020 előzetes eredményei

2020-ban teljes körű mezőgazdasági összeírást hajtott végre a Központi Statisztikai Hivatal, „Agrárcenzus 2020” elnevezéssel. Legújabb podcast adásunkban a felmérés előzetes eredményeiről beszélgetünk Tóth Péterrel, a KSH Mezőgazdasági statisztikai osztály statisztikai tanácsadójával. Az interjúból megtudhatjuk, hogy a növénytermesztés vagy az állattenyésztés a népszerűbb tevékenység a gazdák körében; mekkora a mezőgazdasági földhasználat Magyarországon; hogyan alakulnak a gazdák elvárásai az életkoruk változásával és vajon igaz-e, hogy a hazai meggynél nincs alkalmasabb a befőttek gyártására egész Európában?


Az összeírás kérdőíve»

A 2020-as cenzus során változott a gazdaságküszöb. A 2020. évben gyűjtött adatok összehasonlíthatósága érdekében a KSH újraszámította az új gazdaságküszöbbel a 2010. évi teljes körű, továbbá a 2013. és a 2016. évi gazdaságszerkezeti összeírások adatait, melyek Excel-táblázatai elérhetők.

A magyar mezőgazdaság számokban

  • A KSH az összeíráshoz kapcsolódóan új, interaktív felületet is készített. A grafikonkészlet a 2016. évi gazdaságszerkezeti összeírás adatai alapján készült „térkép”, amely szemléletesen mutatja be azt, hogy a gyűjtött adatok milyen részletes összefüggésekben elemezhetők, miután megtörtént a pontosan kitöltött kérdőívek feldolgozása.
  • Az összeíráshoz kapcsolódó infografika.

Tudta Ön, hogy…

  • 1990-2018. között legfontosabb gyümölcseink közül az alma és a szőlő termésmennyisége körülbelül kétharmadára csökkent? Ezzel ellentétben a meggy betakarított mennyisége 37%-kal nőtt.
  • 1990-ben a paradicsom, zöldborsó és vöröshagyma volt a legnagyobb mennyiségben betakarított zöldségfélénk. 2018-ban azonban már messze a csemegekukoricának volt a legnagyobb termésmennyisége, amit a paradicsom és a görögdinnye követett. A vöröshagyma pedig a 8. helyre szorult.