Ugrás a tartalomhoz

Statisztikai Szemle – Útmutató a Statisztikai Szemle Archívumának használatához

1923 óta megjelenő folyóiratunk Archívuma teljes lett. Útmutatónkkal szeretnénk Olvasóinkat segíteni abban, hogy kereséseik minél sikeresebbek legyenek. Kérjük, hogy az Archívum használatakor tartsák be a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény előírásait. Magán célra letölthetik, kinyomtathatják a közreadott tanulmányokat, de másolásuk, sokszorosításuk, terjesztésük a Statisztikai Szemle szerkesztőségének írásbeli engedélye nélkül az említett törvényben megfogalmazott jogkövetkezményekkel jár.

 

Az Archívum anyagai kétféle formátumban találhatók. Az 1923 és 1996 közötti időszak állományait szkennelt képformátumban, az 1997 utáni évek példányait ún. pdf-formátumban archiváltuk.

 

A pdf-fájlok Acrobat Reader megfelelő verziója segítségével megjeleníthetők, kinyomtathatók. Ha számítógépén nincs telepítve ez az olvasóprogram, akkor az Adobe cég http://get.adobe.com/reader honlapjáról letöltheti a programot.

 

A legfrissebb számok teljes tartalma az Archívum rendszerébe csak megjelenés után egy hónappal kerül bele. Ez alatt a várakozási időszak alatt csak a tartalomjegyzék és a tanulmányok rövid összefoglalója olvasható, valamint esetenként a tanulmányok internetes Melléklete.

 

Belépés

Az Archívumba lépve évszám szerinti, azon belül havonkénti csoportosításban találhatjuk az anyagokat. Az évek során a folyóirat belső szerkezetében jelentős változások voltak, ezért a tartalomjegyzékekben szereplő tételek 1923 és 1996 között nem a különböző, koronként változó rovatok szerint, hanem egységesen jelennek meg. 1997-től már rovatonként vannak tagolva a tartalomjegyzék egyes sorai. Ezek a tételek nem fedik le az egyes számok teljes anyagát. Bizonyos részek (például a Hírek rovat írásai) csak a teljes terjedelmű állományban olvashatók. Valamennyi egység olvasható, nyomtatható (az aktuális oldal vagy a teljes cikk szerint). Az 1923 és 1996 között megjelent cikkek oldalanként, képformátumban tölthetők le, 1997-től pedig teljes terjedelemben, illetve cikkenként is. A megnyitott anyagoknál a jobb olvashatóság érdekében lehetőség van a lapok nagyítására is.

 

Keresés

Az Archívum fő oldalán találhatják a keresőt is. Olvasóink kereshetnek szerző és/vagy cím, címrészlet szerint.

Szerző szerinti keresésnél választani lehet egy legördülő listából, illetve lehetőség van névtöredék keresésére is. Szerzőkként tartjuk nyilván a tanulmányok, a rövidebb lélegzetű írások szerzőit, valamint a könyvek és folyóiratcikkek ismertetőit. Az ismertetett könyvek, illetve a folyóiratcikkek eredeti szerzőire a cím(részlet) szerinti keresésnél van lehetőség.

Cím(részlet) szerinti keresésnél a megjelölt szót, szótöredéket az elkészült listában sárga színnel kiemelve jelöljük. Ennél a keresési módnál lehetőség van az évszám szerinti szűkítésre is.

 

Az Archívum állományának ellenőrzése jelenleg is tart, ezért az előforduló hibákért szíves elnézésüket kérjük, ugyanakkor kérjük tisztelt Olvasóinkat, hogy az esetleges hibákat jelezzék szerkesztőségünknek, illetve ha a keresőprogrammal kapcsolatban javaslataik vannak, juttassák el hozzánk.

Minden kedves látogatónknak sikeres és izgalmas böngészést kívánunk a Statisztikai Szemle múltjában és jelenében!

A Szerkesztőség