Ugrás a tartalomhoz

Statisztikai Szemle – Statisztikai módszerek a társadalmi és gazdasági elemzésekben

A Statisztikai módszerek a társadalmi és gazdasági elemzésekben című sorozattal a Központi Statisztikai Hivatal elindította a régen tervezett statisztikai szak- és tankönyv kiadását. A könyvsorozat célja egyfelől az, hogy szakmailag színvonalas anyaggal lássa el az örvendetesen terjedő és egyre diverzifikálódó statisztikai felsőoktatást, másrészt hozzájáruljon a statisztikai kultúra terjesztéséhez minden szinten. Ezért a sorozatban bevezető jellegű statisztikai tankönyvek, és a bonyolult matematikai-statisztikai módszereket és azok alkalmazásait bemutató szakkönyvek egyaránt szerepelnek, sőt a kiadó tervezi egy, a statisztika alapgondolatait bemutató, a köznapi emberek számára szóló ismeretterjesztő munka megjelentetését is. Az összetartozást, a sorozatjelleget az adja meg, hogy ezek a könyvek kiegészítik egymást, és összességükben lefedik a statisztika társadalomtudományi és közgazdasági alkalmazásainak nagy részét. Valamennyi kötet szigorú szakmai ellenőrzésen megy át és egységes formában, keményfedeles kiadásban lát napvilágot. A kiadó arra is törekszik, hogy a sorozat könyvei elérhető áron kerüljenek az Olvasókhoz.

A sorozat eddig megjelent darabjai:

 

 

Statisztikai táblázatok:


Jóllehet a számítógépes korban a hagyományos táblázatok szerepe csökken, esetenként, nem ritkán didaktikai céllal szükség lehet a fontosabb eloszlások táblázataira. Mivel a részletes táblázatok igen nagy helyigényűek, ezért a továbbiakban arra törekszünk, hogy a táblázatokat lehetőleg ne papíron, hanem mindenki számára hozzáférhető és letölthető módon elektronikusan tároljuk.

Jelenleg a standard normális, a khi-négyzet, a Student (t) és az F-eloszlások táblázatai készültek el, de a továbbiakban a kínálatot bővíteni kívánjuk további speciális táblázatok elérhetővé tételével. Az eddig elkészült táblák voltaképpen Hajdu Ottó: Többváltozós statisztikai számítások c. könyv függelékét képezték, ám a szerző hozzájárult ahhoz, hogy táblázatai ilyen formában jelenjenek meg. Most is és a későbbiekben is csak olyan táblázatokat közlünk, amelyeket szerzőjük maga készített és bárki számára hozzáférhetővé tett, tehát használatukhoz külön engedély nem szükséges.

 

  • F-eloszlás:
F0,9,
F0,95,
F0,975,
F0,99,
F0,995